
Przeznaczona jest do pakowania warzyw, dań gotowych oraz produktów wegetariańskich. Folia barierowa do sterylizacji posiada dużą transparentność oraz wszelkie niezbędne atesty, które potwierdzają, że jest ona w pełni bezpieczna dla żywności.
Najczęściej wykorzystywana jest podczas pakowania próżniowego, ale także w obróbce termicznej produktów wymagających. Jest to możliwe, ponieważ posiada odporność na temperaturę do 121 stopni Celsjusza.
Folia barierowa do sterylizacji ma także wiele innych właściwość wśród, których są:
- doskonałe właściwości uszczelniające, które chronią zawartość przed przenikaniem powietrza oraz wilgoci
- bardzo dobre właściwości termoformowania, które pozwalają uzyskać odpowiedni kształt
- wysoki połysk
- grubość od 90 aż do 200 mikrometrów
Dzięki tym właściwościom można zastosować ją także do pakowania buraków, kukurydzy i gotowych wyrobów.