Przeznaczona jest do pakowania warzyw, dań gotowych oraz produktów wegetariańskich. Folia barierowa do sterylizacji posiada dużą transparentność oraz wszelkie niezbędne atesty, które potwierdzają, że jest ona w pełni bezpieczna dla żywności.

Najczęściej wykorzystywana jest podczas pakowania próżniowego, ale także w obróbce termicznej produktów wymagających. Jest to możliwe, ponieważ posiada odporność na temperaturę do 121 stopni Celsjusza.

Folia barierowa do sterylizacji ma także wiele innych właściwość wśród, których są:

  • doskonałe właściwości uszczelniające, które chronią zawartość przed przenikaniem powietrza oraz wilgoci
  • bardzo dobre właściwości termoformowania, które pozwalają uzyskać odpowiedni kształt
  • wysoki połysk
  • grubość od 90 aż do 200 mikrometrów

Dzięki tym właściwościom można zastosować ją także do pakowania buraków, kukurydzy i gotowych wyrobów.